woensdag 19 december 2012

Hallo

Dit is het vierde idee van Paul Verhaeghe en richt zich op het individueel vlak.
Wij als mensen zullen de oorzaak van een probleem nooit naar ons toe trekken. De schuld ligt bij de anderen. We zullen situaties dan ook zodanig verdraaien dat we de oorzaak bij anderen zullen leggen. Hierdoor raken wij sneller depressief. Dit is ook de oorzaak waardoor meer en meer mensen met ADHD te kampen krijgen.

Met deze stelling ben ik het niet eens. Het klopt wel dat we het soms moeilijk hebben om ons fouten toe geven en liever de schuld bij een ander leggen. Dit kan voor sommige personen wel zo zijn maar dit is zeker niet van toepassing op iedereen. Ik vind dat Paul Verhaeghe nogal veel veralgemeningen gebruikt.
Het is niet zo als we plots de schuld bij iemand anders gaan leggen dat we depressief gaan komen of ADHD zullen krijgen.
ADHD is aangeboren en krijg je niet op 1, 2, 3. Dus dit klopt al helemaal niet.
Mensen met een depressie zullen hier meer redenen voor hebben dan enkel de schuld bij anderen te leggen. Het kan wel zijn dat je hier helemaal niet mee om kunt gaan en zo een depressie gaat creëren.

In de meeste stellingen van Paul zitten wel zaken die kloppen maar hij mag niet veralgemenen. Elke persoon is verschillend. Dus niet alles van zijn ideeën is voor iedereen van toepassing.

Liesa Defossez

2 opmerkingen:

  1. Beste Liesa,
    zelf ga ik ook niet akkoord met de stelling.

    Wij als Belgen/ Vlamingen zullen over het algemeen (er zijn altijd uitzonderingen) vaak de neiging hebben om de schuld af te schuiven op anderen, afhankelijk van de aard van de fout natuurlijk. Hoe erger de fout, hoe groter de drang om de schuld niet op onszelf te nemen.
    De gedachte daarachter is volgens mij dat we geen 'gezichtsverlies' willen lijden. Als we een fout maken dan denken we dat mensen ons zullen bekijken als 'de dommerik die dit of dat gedaan heeft'. Dit is natuurlijk niet echt zo.

    Wij moeten er ons bewust van zijn dat mensen nu eenmaal (veel) fouten maken, kleine fouten, maar zeker ook grote fouten. Kan je het hen kwalijk nemen als ze die fout 1 of misschien 2 keer maken? Niet echt, denk ik zelf.
    Als het daarentegen steeds dezelfde persoon is die steeds diezelfde fout maakt, dan kan je het hen wel kwalijk nemen.
    De eerste of tweede keer dat iemand een bepaalde fout maakt, is het simpelweg uit onwetendheid, en zoiets mag je niemand kwalijk nemen. Maar wij leven nu eenmaal in de Belgische cultuur waar mensen soms slecht reageren of fouten die je maakt.
    Niemand heeft graag dat een ander boos op hen wordt, dus 'beschermen' wij onszelf door te zeggen dat het de fout is van iemand anders.

    Natuurlijk hangt het opnieuw af van in welke cultuur je bent opgegroeid.Bekijk bekijk bijvoorbeeld eens onze Noorderburen. Zij zijn veel directer dan ons, en maakt iemand een fout dan confronteer je hen daarmee en luister je wat zij te zeggen hebben, op welke manier zij redeneerden, en hoe die fout tot stand kwam. Daarna wordt alles uitgelegd en mooi uitgebabbeld zodat de fout niet meer terugkeert.

    Dat we depressief worden of ADHD krijgen door de schuld bij anderen te leggen, daar ga ik zelfs niet op in, dat vind ik eerlijk gezegd te belachelijk voor woorden

    Nu weet ik echter niet of Paul Verhaeghe het enkel over de Belgen of Vlamingen had, of over mensen over heel de wereld.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Liesa

    Je hebt een punt. Paul Verhaeghe scheert alle mensen over dezelfde kam of zo komt het toch over. Niet alle mensen gaan immers op deze manier reageren of gaan de schuld naar anderen toeschrijven.

    Door iemand anders de schuld te geven, kunnen we ons inderdaad niet goed voelen maar om te zeggen dat we er zaken zoals ADHD en andere aandoeningen van krijgen dat betwijfel ik sterk.

    Bovendien haal je aan dat alle mensen verschillend zijn. Ik volg je hierin volledig want zoals bij veel dingen is uiteraard niet iedereen hetzelfde en denkt niet iedereen op dezelfde manier.

    BeantwoordenVerwijderen